Erik Hansson
Jag gillar den karga, vilda och hårt prövade naturen och jag fascineras av de arter som hittat sina nischer för att överleva där.
Ålder: 42 år
Bor: Intill Nackareservatet i Stockholm.
Gör: Driver Natursidan.se, engagerad i flera ideella projekt för naturen (exempelvis Biologiska mångfaldens dag 22 maj) och skriver bok om Stockholms natur.
Vad är din relation till fjällen?
– Det finns nog ingen naturtyp jag tycker bättre om. Jag gillar den karga, vilda och hårt prövade naturen och jag fascineras av de arter som hittat sina nischer för att överleva där. Jag har sedan barnsben besökt fjällen ibland då och då. De senaste fem åren har det blivit en resa om året och varenda en har gett mig specifika minnen som jag drömmer mig tillbaka till. Exempelvis dubbelbeckasinspelet 2014, "uggleåret" 2015, fjällräven på Mittåkläppen 2016 och kungsörnarna 2017.
Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?
– På ett personligt plan är det vidderna, de gamla orörda skogarna och de dämpade färgerna som får mig att känna mig full av vördnad och förundran. Men det är också ett miljökvalitetsmål som är något av ett koncentrat av alla utmaningar landets naturområden står inför. Här finns konflikter om traditioner, skogsavverkning, gruvor, hårt besökstryck, klimatförändringar, exploateringar och mänsklig åverkan från terrängkörning och nedskräpning. Många intressen vill komma åt fjällmiljön samtidigt som en del av dess viktigaste värde vilar på att vara relativt orörd. Det kommer krävas mycket dialog och hårt arbete för att klara det miljömålet.
Vilken fjällfråga brinner du mest för?
– Egentligen brinner jag nog mest för arternas överlevnad, inte minst eftersom de kan symbolisera flera av fjällfrågorna samtidigt. Fjällräven till exempel, som precis som resten av fjällvärlden hotas av ett allt varmare klimat, men som också är en möjlighet till naturturism och viktig symbolart för hela området. Kommer våra barn kunna se fjällrävar i fjällen när de blir gamla i ett allt varmare klimat?
Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?
– Uppenbarligen om fjällsäkerhet, men jag tycker också en viss artkunskap fattas. Fjällvandringarna blir ännu mer givande om man vet vad man ser runt omkring sig. En flora och en fågelbok/fågelapp borde vara given på fjällturen.