Månadens fjällprofil, maj 2016 ‑ Barbara Frilund‑Ekberg
Månadens fjällprofil: Barbara Frilund-Ekberg, Verksamhetschef på STF:s egna fjällanläggningar.
Namn: Barbara Frilund-Ekberg
Ålder: 58
Bor: Grövelsjön i norra Dalarna
Yrke: Verksamhetschef på STF:s egna fjällanläggningar
Vad har du för relation till fjällen?
Mitt första möte med fjällen blev en förälskelse direkt och sedan dess har jag bott och arbetat i hela svenska fjällvärlden. Det har hunnit bli 36 år i fjällen, bland annat som platschef för STF:s fjällstationer i Kebnekaise, Sylarna och Grövelsjön, men också i Bruksvallarna. Det var också i fjällen jag träffade min man, som jag arbetat som platschef tillsammans med under många år.
Idag är jag också borgerlig vigselförrättare och håller de flesta vigslar ute i fjällen, på en fjälltopp eller vid en vacker sjö. Det är magiskt.
Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?
Fjällen är storslagna! Jag får samma känsla som vid havet, nästan någonting andligt. Man känner sin egen litenhet mot naturens storhet. En storslagen fjällmiljö måste få bibehållas oexploaterad, men ändå vara tillgänglig för alla. Idag är fjällen en arena för många olika saker för olika människor, alltifrån prestationsinriktade extremsporttävlingar till en läkande tystnad och stillhet för den som söker lugn och ro. Eller en plats för sin vigsel? För mig personligen är storslagen fjällmiljö tystnad, ren luft och rent vatten, vilket är en bristvara i många andra länder.
Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?
Att tillgängliggöra fjällen för så många grupper i samhället som möjligt genom att sänka trösklarna för att våga sig ut i fjällvärlden. Detta till exempel genom att förbättra lederna, skyltningen, informationen och tillgänglighetsanpassa vissa lämpliga ledsträckor. Allt detta i syfte att bevara det orörda och storslagna och minska slitage och erosion på och runt lederna. Ju mer vi tillrättalägger lederna desto mer kan vi bevara det orörda utanför lederna.
Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?
Säkerhet och att man inte kan lita på sin mobiltelefon. Även kunskap om kretsloppet, att allt du tar med dig måste tillbaka. Likaså är det ganska vanligt att man underskattar vädrets makter inklusive temperaturskillnader och hur de kan upplevas. Detta gäller främst utländska scoutgrupper, men kan även gälla helt vanliga fjällbesökare.