Månadens fjällprofil, oktober 2016 ‑ Anne Adsten
Månadens fjällprofil: Anne Adsten, Turismutvecklare.
Vad har du för relation till fjällen?
Älskar att vistas till fjälls. Vandra, åka skidor, följa med på jakt eller bara vara med familjen och upptäcka för oss nya stigar, nya dalar och fjälltoppar. Som liten hyrde min familj alltid en fjällstuga under sportlovet på en ny destination varje år för att upptäcka nya platser och göra saker tillsammans ute i naturen. Det gav positiva minnen som jag i min tur vill föra över på mina barn och vi tar chansen varje helg som vädret är ok att ta oss ut på nya äventyr.
Vad har du för relation till fjällen?
Älskar att vistas till fjälls. Vandra, åka skidor, följa med på jakt eller bara vara med familjen och upptäcka för oss nya stigar, nya dalar och fjälltoppar. Som liten hyrde min familj alltid en fjällstuga under sportlovet på en ny destination varje år för att upptäcka nya platser och göra saker tillsammans ute i naturen. Det gav positiva minnen som jag i min tur vill föra över på mina barn och vi tar chansen varje helg som vädret är ok att ta oss ut på nya äventyr. Min yngsta kallar det för Ävenflykt - en lagom portion äventyr och utflykt i kombination. Vi brukar packa med oss något gott i ryggsäcken och stannar gärna ute större delen av dagen.
Vad är Storslagen fjällmiljö för dig?
Storslagen fjällmiljö är något som vi ska vara rädda om och i största möjliga mån sköta om så att vi kan låta även framtida generationer få njuta av den. För mig handlar det såklart främst om den fjällmiljö som vi har att erbjuda besökare och lokalbefolkning i Jämtland Härjedalen. Med stora områden utan motorfordon där besökare, lokalbefolkning, djur och natur får det utrymme som de behöver för att kunna samexistera utan att det sker på någons/någots bekostnad.
Vilken fjällfråga brinner du för allra mest?
Idag har tyvärr inte alla som önskar vistas i fjällen ett naturligt förhållande till fjällen. Fjällen som arena blir mer och mer populär för alla typer av aktörer mycket tack vare trenden att komma i form under sin ledighet, att man ska komma tillbaka med inte bara storslagna vyer i minnet utan även med en starkare kropp och att kunna komma hem och berätta om sina äventyr. Vi måsta på olika sätt hjälpa till så att fler känner sig hemma i fjällen och tar ansvar för sin vistelse. Det handlar om att öka kunskapen om fjället, hur man beter sig i kontakt med fjällets flora och fauna, hänsynstagande mellan olika grupper som vistas och verkar i fjällmiljön och hur vi tillsammans värnar om våra fantastiska fjäll.
Vilken kunskap tycker du fattas om fjällen?
Det saknas kunskap och förståelse kring renskötseln i fjällmiljön och hur den bäst samverkar med intressen kring friluftsliv, det saknas kunskap kring hur naturen klarar ett ökat besökstryck och det saknas kunskap om hur lång tid det tar för fjällmiljön att ”repareras” när erosionen väl startat kring exempelvis en upptrampad led. Jag skulle vilja se mer forskning kring exempelvis zonering och hur man på olika sätt kan hjälpa besökare att ta ansvar så att trycket inte blir för hårt kring vissa områden och vid vissa perioder. Det vore intressant att veta hur kunskapsnivån förändras över tid kring att vistas i fjällmiljön i och med en ökande urbanisering.